Pieczona łopatka jagnięca z grilowanymi warzywami i sosem bakłażanowym

Pieczona łopatka jagnięca z grilowanymi warzywami i sosem bakłażanowym
Oceń przepis:
86 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Jagnięcina:
2 kg łopatki jagnięcej z kością
4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
kilka gałązek rozmarynu
300 ml bulionu jagnięcego
200 ml wytrawnego czerwonego wina

Bakłażany:
2 bakłażany, obsmażone w całości na mocno rozgrzanej patelni na małym ogniu przez 20 min (bakłażany trzeba obracać co 4-5 min aż skórka będzie mocno przysmażona, a miąższ miękki). Przekrój bakłażany ma połówki, wyjmij miąższ ze skóry do miski, a skórę wyrzuć.

Sałatka z fasoli:
1 łyżka oliwy
2 czerwone papryki bez pestek, przekrojone na połówki i pokrojone w grube plasterki
2 żółte papryki bez pestek, przekrojone na połówki i pokrojone w grube plasterki
1 czerwona cebula, obrana i pokrojona na grube plastry
2 cukinie, pokrojone pod kątem na plastry grubości 1 cm
2 duże pieczarki, pokrojone na grube plastry
1 puszka (400 g) dużej białej fasoli, odsączonej i przepłukanej
20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
duża garść podartych liści bazylii
garść liści rukoli
100 g pokruszonej fety
1 łyżka octu balsamicznego


Jagnięcina:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i ułóż łopatkę jagnięcą w brytfance. Ponakłuwaj ją nożem w 20-30 miejscach i wsuń do nacięć plasterki czosnku i listki rozmarynu. Podpiecz łopatkę przez 10 min, aż zacznie się rumienić, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C. Zalej łopatkę winem i bulionem. Piecz mięso 2 godz. aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje (co 20 min polewaj łopatkę płynem z brytfanki). Zmiksuj w malakserze miąższ bakłażanów z jogurtem, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką pastę. Przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki do czasu podania. Upieczoną łopatkę jagnięcą odstaw na 20 min na bok. Zdejmij i usuń tłuszcz zgromadzony na sosie w brytfance. Mocno rozgrzej grill albo patelnię grillową. Wymieszaj warzywa z oliwą i upiecz / usmaż po kolei, aż poczernieją nieco ze wszystkich stron. Zdejmij warzywa z grilla / patelni i przechowaj w cieple do czasu podania. Wymieszaj ugrillowane warzywa z fasolą, pomidorkami, bazylią, rukolą i fetą. Skrop oliwą i octem balsamicznym. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozłóż podzieloną jagnięcinę na 4 talerzach, polej sosem z brytfanki i podawaj z dodatkiem pasty bakłażanowej i porcjami grillowanych warzyw z fasolą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA