Pieczona kuropatwa

Pieczona kuropatwa
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 kuropatwa
  • pęczek tymianku
  • 10 plasterków pancetty
  • oliwa
  • 1 butelka Chianti Classico
  • masło

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C. Włóż tymianek do jamy brzusznej kuropatwy i obłóż ptaka plastrami pancetty. Obwiąż go sznurkiem masarskim. Mocno rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i obsmaż kuropatwę ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Wstaw ją do piekarnika na 8 min i wyłącz piekarnik, zostawiając kuropatwę w środku na 10 min przy uchylonych drzwiczkach. W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj i zredukuj wino, a gdy osiągnie konsystencję gęstego syropu, dodaj łyżkę masła po kawałeczku, mieszając, żeby roztopiło się w sosie i go nabłyszczyło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA