Pianki marshmallow
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin i jego ogród (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 9 sztuk żelatyny w listkach
- 450 g cukru
- 1 łyżka glukozy w płynie
- 200 ml wody
- 2 białka z dużych jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder
- skrobia kukurydziana
- olej roślinny
- truskawki
- do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Lekko wysmaruj olejem płytką formę, około 30 na 20 cm. Oprósz ją przesianymi cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Namocz żelatynę w 140 ml zimnej wody. Do garnka o grubym dnie przełóż cukier, glukozę i resztę wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 12-15 minut, aż płyn osiągnie 127°C. (przyda się tu termometr cukierniczy). Kiedy płyn będzie już dostatecznie gorący, ostrożnie dodaj namoczoną żelatynę i wodę, w której się moczyła. Płyn zacznie gwałtownie wrzeć, więc uważaj, żeby się nie poparzyć. Przelej powstały syrop do metalowego dzbanka. Ubij białka na sztywno, najlepiej robotem kuchennym, lub w stojącym mikserze. Cały czas ubijając, powoli wlej gorący syrop. Masa stanie się błyszcząca i zacznie gęstnieć. Dodaj ekstrakt waniliowy i dalej ubijaj przez 5-10 minut, aż masa będzie sztywna. Przełóż masę do formy i wyrównaj wilgotnym nożem cukierniczym. Odstaw na godzinę, żeby pianka stężała. Oprósz stolnicę lub blat przesianymi cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Okrój masę wzdłuż brzegów formy i odwróć ją na blat. Pokrój na kawałki i obtocz je w cukrze pudrze i skrobi kukurydzianej. Zostaw na kratce, żeby pianki obeschły. Podawaj nadziane na patyki do szaszłyków naprzemiennie z połówkami truskawek. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W