Pianki marshmallow

Pianki marshmallow
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin i jego ogród (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 9 sztuk żelatyny w listkach
  • 450 g cukru
  • 1 łyżka glukozy w płynie
  • 200 ml wody
  • 2 białka z dużych jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder
  • skrobia kukurydziana
  • olej roślinny
  • truskawki
  • do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Lekko wysmaruj olejem płytką formę, około 30 na 20 cm. Oprósz ją przesianymi cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Namocz żelatynę w 140 ml zimnej wody. Do garnka o grubym dnie przełóż cukier, glukozę i resztę wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 12-15 minut, aż płyn osiągnie 127°C. (przyda się tu termometr cukierniczy). Kiedy płyn będzie już dostatecznie gorący, ostrożnie dodaj namoczoną żelatynę i wodę, w której się moczyła. Płyn zacznie gwałtownie wrzeć, więc uważaj, żeby się nie poparzyć. Przelej powstały syrop do metalowego dzbanka. Ubij białka na sztywno, najlepiej robotem kuchennym, lub w stojącym mikserze. Cały czas ubijając, powoli wlej gorący syrop. Masa stanie się błyszcząca i zacznie gęstnieć. Dodaj ekstrakt waniliowy i dalej ubijaj przez 5-10 minut, aż masa będzie sztywna. Przełóż masę do formy i wyrównaj wilgotnym nożem cukierniczym. Odstaw na godzinę, żeby pianka stężała. Oprósz stolnicę lub blat przesianymi cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Okrój masę wzdłuż brzegów formy i odwróć ją na blat. Pokrój na kawałki i obtocz je w cukrze pudrze i skrobi kukurydzianej. Zostaw na kratce, żeby pianki obeschły. Podawaj nadziane na patyki do szaszłyków naprzemiennie z połówkami truskawek. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA