Pavlova
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
Składniki:
- 4 białka dużych jajek w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 miarka plus 2 łyżki bardzo drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 marakuje do dekoracji
- bita śmietana
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Narysować 4 małe koła lub jedno 20-centymetrowe na papierze do pieczenia. Przełożyć papier rysunkiem do dołu na blachę. Odstawić. Ubić białka z solą mikserem na lśniącą pianę. Ciągle ubijając dodać po łyżce cukru. Ubić na sztywną, lśniącą pianę. Posypać mąką kukurydzianą. Dodać ocet i esencję waniliową. Mieszać aż składniki się połączą. Gumową łyżką nałożyć bezę na okręgi z papieru do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić bezę. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C. Piec przez półtorej godziny, aż beza swobodnie oddzieli się od papieru. Wyłączyć piekarnik. Studzić bezę w piekarniku przez około 2 godziny. Udekorować bezę marakują i bitą śmietaną. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W