Pavlova

Pavlova
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Martha piecze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Składniki:

  • 4 białka dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 miarka plus 2 łyżki bardzo drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 marakuje do dekoracji
  • bita śmietana
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Narysować 4 małe koła lub jedno 20-centymetrowe na papierze do pieczenia. Przełożyć papier rysunkiem do dołu na blachę. Odstawić. Ubić białka z solą mikserem na lśniącą pianę. Ciągle ubijając dodać po łyżce cukru. Ubić na sztywną, lśniącą pianę. Posypać mąką kukurydzianą. Dodać ocet i esencję waniliową. Mieszać aż składniki się połączą. Gumową łyżką nałożyć bezę na okręgi z papieru do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić bezę. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C. Piec przez półtorej godziny, aż beza swobodnie oddzieli się od papieru. Wyłączyć piekarnik. Studzić bezę w piekarniku przez około 2 godziny. Udekorować bezę marakują i bitą śmietaną. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA