Pasta z małżami i suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.124)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- obrane i posiekane
- 1 seler naciowy
- pokrojony
- 2 marchewki obrane i posiekane
- 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 800 g puszka całych suszonych pomidorów
- utrzeć na puree
- 1 łyżka suszonego estragonu
- oregano lub bazylii
- 1 szklanka karczochów w oleju
- odsączyć
- 1 szklanka oliwek Kalamata
- 1/2 szklanki odsączonych kaparów
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- ok. 2,2 kg oczyszczonych świeżych małży
- solidnie wypłukanych
- paczka ulubionego makaronu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Duży garnek rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę z oliwek. Dodać cebule, selera, marchewki i czosnek. Smażyć do czasu, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Dodać pomidorowe puree, estragon, karczochy, czarne oliwki, kapary. Doprawić do smaku. Zagotować na wolnym ogniu, dorzucić małże. Szczelnie przykryć pokrywką i gotować, aż małże się otworzą. Wyłączyć palnik, małże pojedynczo wyłuskać ze skorupek. Po wyłuskaniu mięso małży z powrotem włożyć do bulionu. Wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły. Powtórnie podgrzać. Podawać z ulubionym makaronem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W