Panzanella
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 ogórek
- 2 filiżanki pomidorów (czarnych
- śliwkowych
- żółtych)
- 1 czerwona cebula
- sól w płatkach
- czarny pieprz
- 90 ml oliwy
- ½ pęczka bazylii
- 2 łyżki opłukanych i odsączonych kaparów
- ząbek czosnku
- 4 łyżki słodkiego cabernet albo czerwonego octu winnego
- ½ filiżanki oliwek
- ½ małego bochenka chleba na zakwasie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Paprykę ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Dodać obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony czosnek. Skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek. Zawinąć wszystko w folię i przełożyć na blachę do pieczenia. Piec 45 minut, aż papryki i cebula będą miękkie. Upieczone warzywa odstawić na 5 minut. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić. Ułożyć cebulę i czosnek na kawałkach papryki. Zebrać z folii sok, który wypłynął podczas pieczenia. Usunąć tymianek. Przygotować winegret łącząc sok z warzyw, ocet i oliwę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Pomidory przekroić na pół. Ułożyć na papryce. Dodać oliwki i bazylię. Chleb podzielić na małe kawałki. Posypać sałatkę. Całość skropić dressingiem i delikatnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W