Panna cotta z grappą i malinami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 3 listki żelatyny
- ½ szklanki zimnego mleka
- 800 ml + 300 ml śmietany kremówki
- 6 kawałków skórki z cytryny bez białej warstwy
- 2 laski wanilii
- 150 g cukru pudru
- grappa
- 6 garści malin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namocz żelatynę w ½ szklanki zimnego mleka. Wlej do rondla śmietanę, przekrój laski wanilii wzdłuż na pół i dodaj ziarenka wanilii i skórkę z cytryny do śmietany. Gotuj ją na małym ogniu stale mieszając, aż objętość nieco się zredukuje. Przelej śmietanę przez sito do miski i odstaw do ostygnięcia. Skórkę z cytryny zachowaj. Odsącz żelatynę, zlewając mleko do rondla i zagrzej je nieco. Włóż żelatynę z powrotem do mleka, tym razem ciepłego i rozmieszaj. Wlej mleko z żelatyną do śmietany i wymieszaj. Do drugiej miski wsyp cukier puder i zalewaj go małymi porcjami czystej śmietany (300 ml), mieszając trzepaczką, aż się nieco napowietrzy i zgęstnieje. Do miski ze śmietaną i żelatyną przełóż lekko ubitą śmietanę z cukrem i wymieszaj. Dopraw mieszaninę grappą, aż uzyska odpowiedni smak. Włóż kawałki skórki z cytryny do sześciu miseczek i zalej śmietankową mieszaniną. Wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin. Podawaj panna cottę z malinami, polaną odrobiną grappy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W