Paella
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 posiekana czerwona słodka papryka
- 1 duży pomidor
- obrany i posiekany
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 300 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
- 200 g pokrojonych w kostkę kalmarów
- 300 g hiszpańskiego ryżu calasparra (po 80 g na osobę)
- 750 ml wywaru z ryb
- 10 pręcików szafranu
- 2 łyżeczki hiszpańskiej papryki w proszku
- 1 krab
- 4 duże zielone krewetki
- 8 świeżych omułków
- 12 świeżych sercówek
- 200 g groszku
- 100 g opieczonej papryki
- ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na patelni do paelli. Wrzucić cebulę, paprykę, pomidora, czosnek, kurczaka i kalmary. Wsypać ryż i mieszać przez minutę. Dolać wywar, dodać szafran i paprykę.
Gdy bulion zacznie wrzeć, a ryż pęcznieć, dodać krewetki i kraba. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Ryż powinien zmięknąć, a większość bulionu odparować. Wcisnąć w ryż omułki i sercówki. Gotować, aż muszle się otworzą. Na końcu dodać groszek, paprykę i natkę. Zostawić jeszcze na 5 minut na małym ogniu. Uwaga! Paelli nie należy mieszać w trakcie przygotowania.
Gdy bulion zacznie wrzeć, a ryż pęcznieć, dodać krewetki i kraba. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Ryż powinien zmięknąć, a większość bulionu odparować. Wcisnąć w ryż omułki i sercówki. Gotować, aż muszle się otworzą. Na końcu dodać groszek, paprykę i natkę. Zostawić jeszcze na 5 minut na małym ogniu. Uwaga! Paelli nie należy mieszać w trakcie przygotowania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W