Ostra czerwona salsa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Przygotowanie:
Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi.Ilość: 2 ½ szklanki
Składniki
2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę o boku 1,5 cm ze skórą i pestkami
¼ szklanki mielonej papryki jalapeño lub serrano (mniej lub więcej zależnie od wytrzymałości przygotowującego)
⅓ szklanki grubo posiekanej cebuli, wrzuconej na sito i opłukanej pod bieżącą zimną wodą
⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
½ łyżeczki soli
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
3 łyżki keczupu
2 łyżki wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
© Jacques Pépin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W