Ossobuco z gremolatą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ⅓ szklanki mąki
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- 4 kawałki giczy cielęcych, o grubości około 7,5 cm (wybierz kawałki o dużej średnicy z szerokimi kośćmi), związane sznurkiem (około 3 kg)
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka marchewki pokrojonej w drobną kostkę
- 1 szklanka startej cebuli
- 1 szklanka selera pokrojonego w drobną kostkę
- 1 szklanka posiekanych pomidorów z puszki (5 sztuk)
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 suchy liść laurowy
- 8 gałązek świeżych liści pietruszki, przewiązanych sznurkiem
- 8 świeżych liści bazylii
Gremolata:
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C. W dużym płytkim naczyniu wymieszaj mąkę, 1 łyżkę soli i 1,5 łyżeczki pieprzu. Obtocz gicze w panierce.
W dużym garnku na średnim ogniu roztop 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć gicze i podsmaż je z każdej strony. Odłóż na talerz.
Przetrzyj garnek i ponownie umieść na średnim ogniu. Dodaj pozostałe łyżki masła i oliwy, marchew, cebulę i seler. Smaż przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory, bulion i wino. Duś przez 8 minut, co jakiś czas odrywając zawartość od dna.
Wrzuć do garnka mięso, czosnek, liść laurowy, pietruszkę i bazylię. Przykryj i gotuj przez około 3 godziny, aż mięso zmięknie.
Wyjmij mięso i połóż je na ciepłym półmisku. Przykryj folią, żeby nie wystygło. Odcedź bulion przez drobne sitko i wlej z powrotem do garnka pół litra płynu. Wyciągnij zioła i je wyrzuć. Osobno zmiksuj warzywa na puree i wrzuć z powrotem do garnka (można także zmiksować je w garnku za pomocą ręcznego blendera).
Aby przygotować gremolatę, należy wymieszać skórkę cytryny i pomarańczy. Przed podaniem umieść 1 gicz na ciepłym talerzu, polej ją sosem i posyp gremolatą.
W dużym garnku na średnim ogniu roztop 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć gicze i podsmaż je z każdej strony. Odłóż na talerz.
Przetrzyj garnek i ponownie umieść na średnim ogniu. Dodaj pozostałe łyżki masła i oliwy, marchew, cebulę i seler. Smaż przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory, bulion i wino. Duś przez 8 minut, co jakiś czas odrywając zawartość od dna.
Wrzuć do garnka mięso, czosnek, liść laurowy, pietruszkę i bazylię. Przykryj i gotuj przez około 3 godziny, aż mięso zmięknie.
Wyjmij mięso i połóż je na ciepłym półmisku. Przykryj folią, żeby nie wystygło. Odcedź bulion przez drobne sitko i wlej z powrotem do garnka pół litra płynu. Wyciągnij zioła i je wyrzuć. Osobno zmiksuj warzywa na puree i wrzuć z powrotem do garnka (można także zmiksować je w garnku za pomocą ręcznego blendera).
Aby przygotować gremolatę, należy wymieszać skórkę cytryny i pomarańczy. Przed podaniem umieść 1 gicz na ciepłym talerzu, polej ją sosem i posyp gremolatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W