Ossobuco z gremolatą

Ossobuco z gremolatą
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ⅓ szklanki mąki
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
  • 4 kawałki giczy cielęcych, o grubości około 7,5 cm (wybierz kawałki o dużej średnicy z szerokimi kośćmi), związane sznurkiem (około 3 kg)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 szklanka startej cebuli
  • 1 szklanka selera pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 szklanka posiekanych pomidorów z puszki (5 sztuk)
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 suchy liść laurowy
  • 8 gałązek świeżych liści pietruszki, przewiązanych sznurkiem
  • 8 świeżych liści bazylii
Gremolata:
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150°C. W dużym płytkim naczyniu wymieszaj mąkę, 1 łyżkę soli i 1,5 łyżeczki pieprzu. Obtocz gicze w panierce.

W dużym garnku na średnim ogniu roztop 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć gicze i podsmaż je z każdej strony. Odłóż na talerz.

Przetrzyj garnek i ponownie umieść na średnim ogniu. Dodaj pozostałe łyżki masła i oliwy, marchew, cebulę i seler. Smaż przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory, bulion i wino. Duś przez 8 minut, co jakiś czas odrywając zawartość od dna.

Wrzuć do garnka mięso, czosnek, liść laurowy, pietruszkę i bazylię. Przykryj i gotuj przez około 3 godziny, aż mięso zmięknie.

Wyjmij mięso i połóż je na ciepłym półmisku. Przykryj folią, żeby nie wystygło. Odcedź bulion przez drobne sitko i wlej z powrotem do garnka pół litra płynu. Wyciągnij zioła i je wyrzuć. Osobno zmiksuj warzywa na puree i wrzuć z powrotem do garnka (można także zmiksować je w garnku za pomocą ręcznego blendera).

Aby przygotować gremolatę, należy wymieszać skórkę cytryny i pomarańczy. Przed podaniem umieść 1 gicz na ciepłym talerzu, polej ją sosem i posyp gremolatą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA