Okoń morski pieczony w soli i sezamie

Okoń morski pieczony w soli i sezamie
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.8)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • oczyszczony i wypatroszony okoń morski
  • olej
  • ziarna sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Za pomocą pędzla posmarować rybę olejem. Ostrym nożem zrobić kilka głębokich, ukośnych nacięć. Posypać rybę ziarnami sezamu, tak, aby wypełniły także nacięcia. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. W czasie, kiedy ryba się piecze, przygotować dressing. W rondelku dusić na oleju korzeń imbiru, pokrojony w słomki korzeń imbiru, czosnek i paseczki chili. Dodać sos sojowy, olej sezamowy i ocet winny. Podgrzewać na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Rybę po wyjęciu z piekarnika ułożyć na półmisku, polać dressingiem i posypać dymką oraz listkami pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA