Nordyckie kimchi

Nordyckie kimchi
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • szczypta soli
Pasta:
  • ¼ cebuli, posiekana
  • 4½ łyżki imbiru, startego
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki koreańskiej pasty z krewetek saeujeot
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1½ łyżki sosu rybnego
  • sok z 2 limonek
  • 4½ łyżeczki cukru
100 g gochugaru, koreańskiego chili w płatkach
  • 150 g rzodkwi japońskiej daikon, pokrojonej w słupki
  • ½ pęczka dymki, posiekanej
  • 1 duża marchew, pokrojona w słupki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Poszatkuj kapustę. Zetrzyj rzodkiew i marchew lub pokrój w słupki.

Zmiksuj składniki na gładką masę.

Wymieszaj rzodkiew, marchew i kapustę w duże misce. Dodaj gochugaru, dymkę i pastę. Starannie wymieszaj. Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Po tygodniu fermentacji kimchi będzie miało intensywny smak.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA