Niepowtarzalne muffiny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.130)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Przygotowanie:
Ilość: 12 średniej wielkości muffinówSuche składniki
1 szklanka pszennej mąki razowej, orkiszowej lub zwykłej
1 szklanka płatków owsianych, zmielonych w mikserze
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki sojowej
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki zarodków pszenicy lub otrębów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
Granola
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki ziaren słonecznika lub innych
1/4 szklanki migdałów w słupkach lub innych orzechów
1/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców
Mokre składniki
4 jajka
1 szklanka jogurtu, kwaśnej śmietany lub mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka oleju roślinnego
1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 175°C. W dużej misce wymieszać suche składnik. Dodać do nich składniki granoli i wymieszać. W innej misce wymieszać mokre składniki. Mokre składniki przelać do suchych i kilka razy zamieszać, żeby składniki tylko się połączyły. Nie wolno przesadzić z mieszaniem, inaczej muffiny zrobią się zbyt twarde. Ciasto nakładać łyżką do natłuczonych foremek. Foremki można wyłożyć papierowymi papilotkami. Piec 20-25 minut, do czasu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie czysty i suchy.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W