Niepowtarzalne muffiny

Niepowtarzalne muffiny
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.130)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:

Ilość: 12 średniej wielkości muffinów


Suche składniki
1 szklanka pszennej mąki razowej, orkiszowej lub zwykłej
1 szklanka płatków owsianych, zmielonych w mikserze
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki sojowej
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki zarodków pszenicy lub otrębów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu

Granola
1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki ziaren słonecznika lub innych
1/4 szklanki migdałów w słupkach lub innych orzechów
1/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców

Mokre składniki
4 jajka
1 szklanka jogurtu, kwaśnej śmietany lub mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka oleju roślinnego
1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 175°C. W dużej misce wymieszać suche składnik. Dodać do nich składniki granoli i wymieszać. W innej misce wymieszać mokre składniki. Mokre składniki przelać do suchych i kilka razy zamieszać, żeby składniki tylko się połączyły. Nie wolno przesadzić z mieszaniem, inaczej muffiny zrobią się zbyt twarde. Ciasto nakładać łyżką do natłuczonych foremek. Foremki można wyłożyć papierowymi papilotkami. Piec 20-25 minut, do czasu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie czysty i suchy.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA