Naleśniczki gryczane ployes

Naleśniczki gryczane ployes
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • miarka mąki gryczanej
  • pół miarki mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 175 ml zimnej wody
  • 425 ml wrzątku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki w zimnej wodzie do postaci pasty. Dolać wrzątek i mieszać do gładkości. Odstawić na pół godz.
Rozgrzać żeliwną patelnię, bez tłuszczu. Nakładać łyżką masę w postaci niewielkich placuszków. Smażyć, aż wierzch będzie zupełnie suchy. Nie przekładać.
Gotowe naleśniczki trzymać w ciepłym piekarniku do usmażenia reszty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA