Muffinki z jabłkami i toffi
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 2 jajka
- lekko roztrzepane
- 80 g drobnego cukru
- 240 ml mleka
- 100 g stopionego masła
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- szczypta cynamonu w proszku
- 2 słodkie jabłka
- obrane
- bez gniazd nasiennych
- drobno posiekane
- 200 g toffi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę na 12 mufinek papierowymi papilotkami. Wymieszaj w dużej misce jajka, cukier, mleko i stopione masło. Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj posiekane jabłka i lekko przemieszaj. Biorąc połowę masy, wypełnij każdą z foremek do ¼ objętości i dodaj na wierzch po kilka kawałków toffi. Rozłóż drugą połowę ciasta tak, by wypełniało foremki tylko do połowy. Piecz 30-35 minut, aż muffinki dobrze wyrosną i zezłocą się. Przełóż je na metalową kratkę, żeby ostygły. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W