Miniburgery z dziczyzny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Burgery:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 300 g mielonej dziczyzny
- 4 łyżki imbiru, startego
- 3 łyżeczki czosnku, startego
- sól
- 1-2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu teriyaki
- sól
- 3 łodygi dymki, posiekane
- 1 łyżka kolendry, posiekanej
- czerwone chili, posiekane
Surówka marynowana:
- 10 cm ogórek, skrojony na długie, cienkie plastry
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2,5 łyżki słodkiego sosu chili
- kolendra, posiekana
Majonez z wasabi:
- 4 łyżki majonezu
- 1-1,5 łyżeczki pasty wasabi
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól
- pieprz
Dodatki:
- 1 główka sałaty
- bułki do burgerów
Bułki:
- 500 ml ciepłej wody
- 2 łyżki suchych drożdży (woda powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca)
- 45 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 50 ml oliwy
- 960 g mąki
Przybranie:
- nasiona sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj bułki. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj cukier, jajka, sól i oliwę. Dodawaj po 50 g mąki i wyrabiaj ręcznie. Uformuj małe bułeczki. Ułóż na blasze. Posyp nasionami sezamu.
Wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 175-180ºC.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Przygotuj kotlety. Przełóż wszystkie składniki do miski, oprócz dymki i kolendry. Wymieszaj ręką. Dodaj posiekaną dymkę, kolendrę i posiekane chili. Jeszcze raz wymieszaj. Uformuj małe kotlety. Dostosuj wielkość do bułek. Zrumień kotlety na niewielkiej ilości oliwy, po 3 minuty z każdej strony. Dopiecz 10-15 minut w piekarniku.
Przygotuj marynowaną surówkę. Wymieszaj składniki.
Połącz majonez z wasabi, sokiem z limonki i z solą.
Przygotuj burgery. Najpierw posmaruj bułki majonezem. Połóż listek sałaty. Przykryj kotletem. Nałóż majonez z wasabi i porcję surówki. Przykryj drugą połówką bułki.
Wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 175-180ºC.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Przygotuj kotlety. Przełóż wszystkie składniki do miski, oprócz dymki i kolendry. Wymieszaj ręką. Dodaj posiekaną dymkę, kolendrę i posiekane chili. Jeszcze raz wymieszaj. Uformuj małe kotlety. Dostosuj wielkość do bułek. Zrumień kotlety na niewielkiej ilości oliwy, po 3 minuty z każdej strony. Dopiecz 10-15 minut w piekarniku.
Przygotuj marynowaną surówkę. Wymieszaj składniki.
Połącz majonez z wasabi, sokiem z limonki i z solą.
Przygotuj burgery. Najpierw posmaruj bułki majonezem. Połóż listek sałaty. Przykryj kotletem. Nałóż majonez z wasabi i porcję surówki. Przykryj drugą połówką bułki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W