Małże Alaina
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 60)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
2 kg małży
- 1,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek pietruszki
- 2 szklanki wina, białego, wytrawnego
- 150 gr masła solonego
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Zostaw małże na noc w solonej wodzie, żeby się oczyściły. Mieszaj od czasu do czasu. Odsącz je i opłucz.
2. Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle z pietruszką (grubo pokrojoną) w dużym rondlu. Podlej białym winem i zredukuj. Obficie popieprz.
3. Przed dodaniem małży, dodaj wyciśnięty czosnek. Wrzuć małże; zamieszaj i przykryj. Gotuj na dużym ogniu przez 5 minut, żeby się otworzyły. Jeść gorące, palcami, z dobrym białym winem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W