Makaron z sosem pomidorowo - boczkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 g boczku
- pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- drobno posiekana
- 8 ząbków czosnku
- pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 duża puszka (800 g) pokrojonych pomidorów
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- posiekane
- sól i pieprz
- 500 g makaronu – farfalle (kokardki)
- penne (rurki)
- lub spaghetti
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż boczek. Dodaj cebulę i smaż jakieś 3 minuty, aż się zeszkli i zacznie nabierać koloru. Dodaj czosnek i smaż przez jeszcze około 2 minuty. Dodaj pomidory, odrobinę wody i rozmaryn. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Jak sos będzie już gotowy, ugotuj makaron w solidnie osolonym wrzątku, aż będzie al dente. Odcedź go, ale nie płucz. Dodaj makaron do sosu, dopraw do smaku, wymieszaj i podawaj od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W