Lucjan czerwony z salsą z miechunki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Salsa verde:
- 3 miechunki
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 3 łyżki natki, posiekane
- 1 łyżeczka meksykańskiego oregano
- 3 meksykańskie listki laurowe (albo 1 suchy listek)
- 2 łyżki chili serrano, posiekane
- 60 ml oliwy
- 30 ml białego octu winnego
- sól
Lucjan czerwony:
- 2 łyżki oliwy
- 4 filety po 80 g czerwonego lucjana, ponacinanego na głębokość ½ cm po stronie ze skórą
- sól
Przybranie:
- ½ szklanki suszonych kwiatów hibiskusa, namoczone na 30 minut w 1 szklance ciepłej wody, a następnie odcedzonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Opiecz miechunkę na suchej patelni na średnim ogniu, aż do miękkości. Odłóż.
Rozgnieć w moździerzu czosnek z solą. Dodaj po jednym pozostałe składniki salsy. Rozgnieć niezbyt mocno, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw i odstaw.
Rozgrzej garnek o średnicy 25 cm i grubym dnie na średnim ogniu. Wlej oliwę i dopraw solą. Szybko połóż filety, skórą do dołu. Natychmiast przyciśnij inną patelnią od góry, aby skóra przywierała dokładnie do rozgrzanej powierzchni. Zdejmij górną patelnię po dwóch minutach. Smaż dalej, aż mięso będzie w dwóch trzecich usmażone. Będzie na to wskazywała zmiana koloru z przezroczystego na biały. Obróć rybę na drugą stronę. Będzie wymagała jeszcze trochę smażenia.
Podawaj natychmiast z salsa verde oraz z przybraniem z kwiatów hibiskusa.
Rozgnieć w moździerzu czosnek z solą. Dodaj po jednym pozostałe składniki salsy. Rozgnieć niezbyt mocno, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw i odstaw.
Rozgrzej garnek o średnicy 25 cm i grubym dnie na średnim ogniu. Wlej oliwę i dopraw solą. Szybko połóż filety, skórą do dołu. Natychmiast przyciśnij inną patelnią od góry, aby skóra przywierała dokładnie do rozgrzanej powierzchni. Zdejmij górną patelnię po dwóch minutach. Smaż dalej, aż mięso będzie w dwóch trzecich usmażone. Będzie na to wskazywała zmiana koloru z przezroczystego na biały. Obróć rybę na drugą stronę. Będzie wymagała jeszcze trochę smażenia.
Podawaj natychmiast z salsa verde oraz z przybraniem z kwiatów hibiskusa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W