łosoś w kukurydzianej panierce z bazyliowym bulionem z małży
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg muli
- oczyszczonych
- umytych i przebranych
- 1 szklanka Rieslinga
- lub innego białego wina
- ½ szklanki kremówki
- 6 łyżek pesto (patrz: oddzielny przepis)
- 1 szklanka drobnej mąki kukurydzianej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 4 filety z łososia
- po około 150-175g
- bez skóry
- 3 łyżki oleju kukurydzianego
- lub roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż mule do dużego garnka, dodaj wino i śmietanę. Wstaw na średni ogień i przykryj szczelną przykrywką. Dzięki temu mule ugotują się w wytworzonej parze. Gotuj jakieś 5 do 7 minut, aż muszle się otworzą. Odstaw na chwilę, żeby mule ostygły, a następnie obierz je. Mięso zachowaj, a muszle wyrzuć. Przecedź pozostały bulion do innego garnka, żeby pozbyć się zabrudzeń. Dodaj do bulionu pesto, wymieszaj i odstaw na bok. Wsyp mąkę kukurydzianą, paprykę, sól i pieprz do torebki strunowej i wymieszaj. Wrzuć filety z łososia i dokładnie obtocz je w panierce. Używając torebki ograniczasz sobie zmywanie. Postaw patelnię o grubym dnie na średni ogień. Dodaj olej i podgrzej go. Olej powinien pokrywać cienką warstwą całe dno, jeśli będzie go za mało, panierka się nie przypiecze odpowiednio. Lepiej dodać za dużo oleju niż za mało. Nie bój się, jeśli odpowiednio rozgrzejesz olej, ryba nim nie nasiąknie. Włóż na patelnię łososia smaż po 5-6 minut z każdej strony. Włóż zachowane mięso muli do bulionu i podgrzej go. Do ciepłych głębokich talerzy nałóż po kawałku łososia, na wierzch nałóż bulion z mulami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W