Lody kokosowe z ananasem w karmelu z chili
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Lody kokosowe:
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 250 ml śmietanki kokosowej
- 375 ml mleka skondensowanego
- 100 g wiórków kokosowych
Kandyzowany ananas:
- 40 ml wody
- 200 g miałkiego cukru
- 1 ananas, dojrzały, lecz jędrny
- 2 łyżeczki chili w płatkach
- 16 szpadek o długości 6-8 cm
Do podania:
- 6 ciastek maślanych, grubo rozgniecionych w moździerzu
- 10 g pyłku pszczelego
- 100 g waty cukrowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki lodów i ukręć w maszynce. Po ukręceniu przełóż do naczynia, żeby się utwardziły. Będą gotowe po 3-4 godzinach.
Kiedy lody się mrożą, zetnij skórę z ananasa. Ukrój 4 kwadratowe plastry o grubości 2 cm i o boku 4 cm. Będą one podstawą deseru. Ukrój także 16 kostek o boku 2 cm do maczania w karmelu. Nabij na szpadki, gotowe do namoczenia.
Kiedy lody się zamrożą, przygotuj karmel. Wlej wodę i wsyp cukier do rondla o średnicy 12 cm. Wstaw na średni ogień. Doprowadź do wrzenia. Zostaw na ogniu, aż mieszanina zacznie ciemnieć.
Kiedy toffi osiągnie temperaturę 155-160ºC, zestaw z ognia na żaroodporną powierzchnię. Przechyl rondel, żeby sprawdzić, czy jest dość karmelu do obtoczenia ananasa. Ostrożnie zanurz kostkę w karmelu i obsyp płatkami chili. Odłóż na silikonową matę do ostygnięcia.
Przed podaniem ułóż duże kawałki ananasa na półmisku. Wbij w nie szpadki z kostkami u góry. Na dno małej miseczki wysyp 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Dużą łyżką do lodów zanurzoną w gorącej wodzie nabierz kulkę i ostrożnie połóż na ciasteczkach. Przybierz pyłkiem pszczelim i watą cukrową. Podawaj natychmiast.
Kiedy lody się mrożą, zetnij skórę z ananasa. Ukrój 4 kwadratowe plastry o grubości 2 cm i o boku 4 cm. Będą one podstawą deseru. Ukrój także 16 kostek o boku 2 cm do maczania w karmelu. Nabij na szpadki, gotowe do namoczenia.
Kiedy lody się zamrożą, przygotuj karmel. Wlej wodę i wsyp cukier do rondla o średnicy 12 cm. Wstaw na średni ogień. Doprowadź do wrzenia. Zostaw na ogniu, aż mieszanina zacznie ciemnieć.
Kiedy toffi osiągnie temperaturę 155-160ºC, zestaw z ognia na żaroodporną powierzchnię. Przechyl rondel, żeby sprawdzić, czy jest dość karmelu do obtoczenia ananasa. Ostrożnie zanurz kostkę w karmelu i obsyp płatkami chili. Odłóż na silikonową matę do ostygnięcia.
Przed podaniem ułóż duże kawałki ananasa na półmisku. Wbij w nie szpadki z kostkami u góry. Na dno małej miseczki wysyp 2 łyżeczki pokruszonych ciasteczek. Dużą łyżką do lodów zanurzoną w gorącej wodzie nabierz kulkę i ostrożnie połóż na ciasteczkach. Przybierz pyłkiem pszczelim i watą cukrową. Podawaj natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W