Lody jagodowe na patyku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Lody
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Mieszanina waniliowo-jogurtowa:
- 600 ml śmietany
- 400 g tureckiego jogurtu
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- ziarenka z ½ laski wanilii
Mieszanka owoców jagodowych:
- 300 g różnych owoców jagodowych (czarnych jagód, malin, truskawek, borówek)
- 50 ml wody
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- a ekstraktu waniliowego
Posypka:
Potrzebne:
- foremki do lodów
- patyczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj mieszaninę jogurtową. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Przygotuj mieszankę owoców jagodowych.
Wlej wodę do garnka. Wsyp cukier. Poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj owoce i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładką masę ręcznym blenderem.
Podziel mieszaninę jogurtową na dwie części. Do jednej z nich dodaj 100-150 ml mieszaniny owoców. Rozlej do foremek na lody partiami jogurt, mieszaninę owoców i znów jogurt tak, żeby powstało kilka warstw. Zamieszaj lody nożem, żeby kolory się wymieszały. Włóż patyczki i wstaw do zamrażalnika.
Wymieszaj oba gatunki płatków śniadaniowych. Obtocz lody w mieszance i jedz.
Wlej wodę do garnka. Wsyp cukier. Poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj owoce i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładką masę ręcznym blenderem.
Podziel mieszaninę jogurtową na dwie części. Do jednej z nich dodaj 100-150 ml mieszaniny owoców. Rozlej do foremek na lody partiami jogurt, mieszaninę owoców i znów jogurt tak, żeby powstało kilka warstw. Zamieszaj lody nożem, żeby kolory się wymieszały. Włóż patyczki i wstaw do zamrażalnika.
Wymieszaj oba gatunki płatków śniadaniowych. Obtocz lody w mieszance i jedz.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Lody
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W