Lody bez jajek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.52)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 625 ml śmietanki 12% lub mleka (pełnotłustego lub odtłuszczonego)
- albo mieszanki
- 112 g cukru
- szczypta soli
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzać na średnim ogniu 500 ml śmietanki lub mleka z cukrem i solą. Jeśli używamy laski wanilii, przeciąć ją na pół wzdłuż i usunąć nożem nasiona, wrzucić je do płynu, potem dodać samą laskę. Podgrzewać, aż zacznie parować. W miseczce dokładnie rozmieszać skrobię z pozostałą śmietanką lub mlekiem, tak aby nie było grudek. Wyjąć z garnka z mlekiem laskę wanilii i wyrzucić. Wlać rozpuszczoną skrobię kukurydzianą. Gotować mieszając, aż zacznie gęstnieć i wrzeć, ok. 5 minut. Natychmiast zmniejszyć ogień, gotować ciągle mieszając jeszcze przez ok. 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Jeżeli nie została dodana laska wanilii, wlać ekstrakt waniliowy. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić przez sito. Studzić przez kilka godzin (można pominąć ten krok, jeśli maszyna do lodów ma wbudowaną zamrażarkę). Kiedy masa ostygnie, wlać do maszyny do lodów i zamrażać zgodnie z instrukcją producenta.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W