Lody bez jajek

Lody bez jajek
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.52)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 625 ml śmietanki 12% lub mleka (pełnotłustego lub odtłuszczonego)
  • albo mieszanki
  • 112 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzać na średnim ogniu 500 ml śmietanki lub mleka z cukrem i solą. Jeśli używamy laski wanilii, przeciąć ją na pół wzdłuż i usunąć nożem nasiona, wrzucić je do płynu, potem dodać samą laskę. Podgrzewać, aż zacznie parować. W miseczce dokładnie rozmieszać skrobię z pozostałą śmietanką lub mlekiem, tak aby nie było grudek. Wyjąć z garnka z mlekiem laskę wanilii i wyrzucić. Wlać rozpuszczoną skrobię kukurydzianą. Gotować mieszając, aż zacznie gęstnieć i wrzeć, ok. 5 minut. Natychmiast zmniejszyć ogień, gotować ciągle mieszając jeszcze przez ok. 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Jeżeli nie została dodana laska wanilii, wlać ekstrakt waniliowy. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić przez sito. Studzić przez kilka godzin (można pominąć ten krok, jeśli maszyna do lodów ma wbudowaną zamrażarkę). Kiedy masa ostygnie, wlać do maszyny do lodów i zamrażać zgodnie z instrukcją producenta.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA