Liście cytryny w cieście
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 litr oleju roślinnego
- 4 rozgniecione łodygi trawy cytrynowej
- 25 dużych liści cytryny
- 400 ml tłustego mleka
- 250 g mąki
- szczypta suszonych drożdży
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka stołowa cukru palmowego
- 1 łyżka stołowa cukru
- nieco likieru lemoncello
- 20 ml maślanki
- 3 żółtka
- 3 białka ubite na sztywną pianę
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać olej do 100°C. Wrzucić łodygi trawy cytrynowej. Wyjąć po 5 minutach. Ubić sztywną pianę z białek. Pozostałe składniki (poza liśćmi cytryny) ubić razem, najpierw mieszając suche, a potem wlewając płynne. Do ciasta dodać ubite białka i ostrożnie wymieszać. Podgrzać olej do 175°C. Zanurzać liście cytryny w cieście i smażyć na oleju, aż będą złocistobrązowe. Odkładać na papierowe ręczniki kuchenne, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem zwykłym i palmowym oraz startą skórką cytrynową. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W