Kurczak ze szpinakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 450 g umytego szpinaku
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 3 strączki czarnego kardamonu
- 2 liście laurowe
- 5 cm kory cynamonu
- 1 duża cebula
- posiekana
- 3-4 zielone papryczki chilli
- ponakłuwane nożem
- 2 cm korzenia imbiru
- obrane i posiekane
- 11 ząbków czosnku
- obranych
- 3 duże pomidory
- pokrojone w ćwiartki
- 800 g nóżek kurczaka (pałki)
- bez skóry
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1½ łyżeczki garam masala
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiksować szpinak z 1-2 łyżkami wody na gładkie purée. Odstawić. Rozgrzać w rondlu olej. Dodać kardamon, liście laurowe, cynamon i smażyć 20-30 sekund. Dodać cebulę i papryczki, i smażyć 4-5 minut, aż się zrumienią. Tymczasem zmiksować imbir, czosnek i pomidory na gładką pastę. Dodać pastę, kurczaka oraz pozostałe przyprawy do cebuli i dokładnie wymieszać. Posolić i gotować 12-15 minut, regularnie mieszając. Wlać jogurt, dokładnie zamieszać i gotować, aż sos niemal całkowicie odparuje. Dodać purée ze szpinaku i gotować jeszcze 10-12 minut, aż kurczak będzie dobry. Doprawić solą i pieprzem, i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W