Kurczak wędzony w herbacie i sałatka z moreli
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Kurczak
1,5 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego (żółtodrzew)
1,5 łyżki soli morskiej
2 – 3 piersi kurczaka ze skórą
100 g białego ryżu
100 g brązowego cukru
2 łyżki czarnej liściastej herbaty (najlepiej Lapsang Souchong)
Sałatka
100 g moreli
300 ml wrzącej wody
2 torebki herbaty Earl Grey
250 g pomidorków koktajlowych
garść zielonej fasolki szparagowej
100 g rukoli
po dużej garści grzybów shitake i boczniaków
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie
Torebki herbaty Earl Grey włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, wrzucić morele i odstawić na noc, by napęczniały.
Przygotować kurczaka
Utłuc w moździerzu na drobny proszek pieprz syczuański i sól. Włożyć kurczaka do miski, posypać przyprawami i dokładnie obtoczyć. Odstawić do lodówki. Zmieszać w misce ryż i cukier. Dno woka wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej. Wsypać ryż z cukrem i podgrzać na dużym gazie. Rozsypać herbatę na ryżu i gdy z mieszaniny zacznie unosić się dym, umieścić w woku kratkę, ułożyć na niej mięso, przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i podgrzewać ok. 15 minut. Odwrócić kurczaka i wędzić kolejne 15 minut. Rozkroić mięso, sprawdzić czy nie jest surowe i ew. wędzić dalej.
Przygotować sałatkę
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć pomidorki koktajlowe na blasze, posmarować oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec 10–15 minut. Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku i przekroić ukośnie na pół. Grzyby shitake pokroić na plasterki, boczniaki porwać wzdłuż blaszek. Podsmażyć grzyby na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Odcedzić morele, płyn zachować. Na każdą porcję dać 2 pomidorki, dołożyć morele. Na to położyć grzyby, fasolkę szparagową i garść rukoli. Płyn z moczenia moreli zmieszać z octem balsamicznym i oliwą, polać sałatkę po wierzchu. Pokroić kurczaka w grube plastry, ułożyć na sałatce i podawać.
© Paul Merrett
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W