Kurczak wędzony w herbacie i sałatka z moreli

Kurczak wędzony w herbacie i sałatka z moreli
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Kurczak
1,5 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego (żółtodrzew)
1,5 łyżki soli morskiej
2 – 3 piersi kurczaka ze skórą
100 g białego ryżu
100 g brązowego cukru
2 łyżki czarnej liściastej herbaty (najlepiej Lapsang Souchong)

Sałatka
100 g moreli
300 ml wrzącej wody
2 torebki herbaty Earl Grey
250 g pomidorków koktajlowych
garść zielonej fasolki szparagowej
100 g rukoli
po dużej garści grzybów shitake i boczniaków
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie
Torebki herbaty Earl Grey włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, wrzucić morele i odstawić na noc, by napęczniały.

Przygotować kurczaka
Utłuc w moździerzu na drobny proszek pieprz syczuański i sól. Włożyć kurczaka do miski, posypać przyprawami i dokładnie obtoczyć. Odstawić do lodówki. Zmieszać w misce ryż i cukier. Dno woka wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej. Wsypać ryż z cukrem i podgrzać na dużym gazie. Rozsypać herbatę na ryżu i gdy z mieszaniny zacznie unosić się dym, umieścić w woku kratkę, ułożyć na niej mięso, przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i podgrzewać ok. 15 minut. Odwrócić kurczaka i wędzić kolejne 15 minut. Rozkroić mięso, sprawdzić czy nie jest surowe i ew. wędzić dalej.

Przygotować sałatkę
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć pomidorki koktajlowe na blasze, posmarować oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec 10–15 minut. Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku i przekroić ukośnie na pół. Grzyby shitake pokroić na plasterki, boczniaki porwać wzdłuż blaszek. Podsmażyć grzyby na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Odcedzić morele, płyn zachować. Na każdą porcję dać 2 pomidorki, dołożyć morele. Na to położyć grzyby, fasolkę szparagową i garść rukoli. Płyn z moczenia moreli zmieszać z octem balsamicznym i oliwą, polać sałatkę po wierzchu. Pokroić kurczaka w grube plastry, ułożyć na sałatce i podawać.

© Paul Merrett

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA