Kurczak w sosie mole poblano

Kurczak w sosie mole poblano
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Kroimy kurczaka na części. Wrzucamy mięso do osolonej, wrzącej wody. Dodajemy seler naciowy i marchew. Gotujemy przez 25 minut. W tym czasie przygotowujemy sos mole. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry, anyż gwiazdkowy, goździk i laskę cynamonu. Następnie do miksera wrzucamy czosnek, posiekaną, czerwoną cebulę, uprzednio namoczone migdały i papryczki chili. Dodajemy utarte przyprawy i pokrojone pomidory. Miksujemy. Następnie smażymy przez 5 minut na kaczym tłuszczu. Dodajemy gorzką czekoladę. Zostawiamy na ogniu. Po 15 minutach sos będzie gotowy. Wyjmujemy kurczaka z wywaru, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy kaczy tłuszcz. Wrzucamy kawałki kurczaka. Solimy. Przyrumienione mięso wykładamy na talerz. Polewamy sosem mole. Danie posypujemy ziarnami sezamu i świeżą, posiekaną kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA