Kurczak po portugalsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 cytryna
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- ½ filiżanki oliwy
- ½ czerwonej cebuli
- suszone oregano
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kroimy kurczaka na kawałki. Usuwamy mostek. Nacinamy mięso, żeby marynata dostała się w każdy zakątek. Wkładamy kawałki kurczaka do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy skórki z wyciśniętego owocu. Dodajemy suszone oregano, papryczkę chili, wędzoną paprykę, kmin, kolendrę i słodką paprykę. Siekamy czosnek i czerwoną cebulę na grube kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy świeży rozmaryn, liście laurowe, pieprz, sól i oliwę extra vergine. Mieszamy wszystkie składniki. Upewniamy się, że marynata dostała się we wszystkie zakamarki. Odstawiamy mięso w marynacie na mniej więcej 12 godzin. Zamarynowane mięso kładziemy na ruszcie razem z cytryną i papryczką chili wyjętymi z marynaty. Co jakiś czas odwracamy kurczaka. Podajemy z upieczonymi skórkami cytryny, papryczką chili i świeżą natką pietruszki. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia portugalska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W