Kurczak na parze z sosem ostro-kwaśnym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składnik główny
400g filetów z udka kurczaka
Sos
2 łyżki drobno posiekanych łodyg kolendry
5cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w zapałki
2 łyżki drobno posiekanej dymki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 duże czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
2 ½ łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka brązowego octu ryżowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki oleju arachidowego
Przygotowanie
Zacznij od sosu. Wymieszaj wszystkie składniki, oprócz oleju arachidowego, w misce. Rozgrzej olej w rondlu, aż zacznie dymić i przelej do miski z resztą składników. Wymieszaj i odstaw na bok. Rozłóż kawałki kurczaka w jednej warstwie na ognioodpornym talerzu, który zmieści się do parownika. Włóż talerz do parownika, który ustaw nad naczyniem, w którym wrze woda. Gotuj na parze, pod przykryciem, przez jakieś 14 minut, aż kurczak będzie gotowy. Wyjmij talerz z parownika i pozwól kurczakowi odpocząć przez jakieś 5 minut. Odlej płyn z talerza i przełóż kurczaka na deskę do krojenia. Pokrój go po skosie w 1cm plastry i ułóż na półmisku. Polej sosem, podawaj w temperaturze pokojowej.
@ Kylie Kwong
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W