Kurczak mole

Kurczak mole
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • duży kurczak podzielony na kawałki
  • 14 suszonych chili ancho (mulato albo pasilla)
  • 150 g zblanszowanych migdałów
  • 150 g posiekanej cebuli
  • 5 rzymskich pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych
  • 100 g rodzynek bez pestek
  • 2 łyżki sezamu
  • posiekany ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • pół łyżeczki anyżu gwiazdkowego
  • sól
  • ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 100 g słoniny
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • 150 g niesłodzonej czekolady
  • 1/3 filiżanki sosu pomidorowego
  • łyżeczka wędzonej papryki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka gotować przez 40 minut. Chili i migdały namoczyć w wodzie.
Zmiksować migdały, chili, czosnek, cebulę, pomidory i rodzynki. Dodać kolendrę i pieprz.
Stopić połowę słoniny. Mieszając podsmażyć na niej przygotowaną pastę. Dodać cynamon, goździki i anyż. Wlać bulion, sos pomidorowy i gotować przez kilka minut. Dołożyć czekoladę i wędzoną paprykę.
Stopić resztę słoniny i usmażyć osuszonego kurczaka. Zalać sosem i gotować na małym ogniu przez pół godziny. Przed podaniem posypać sezamem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA