Kurczak mole
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 38)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- duży kurczak podzielony na kawałki
- 14 suszonych chili ancho (mulato albo pasilla)
- 150 g zblanszowanych migdałów
- 150 g posiekanej cebuli
- 5 rzymskich pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych
- 100 g rodzynek bez pestek
- 2 łyżki sezamu
- posiekany ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- pół łyżeczki anyżu gwiazdkowego
- sól
- ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- łyżeczka mielonego białego pieprzu
- 100 g słoniny
- 400 ml bulionu z kurczaka
- 150 g niesłodzonej czekolady
- 1/3 filiżanki sosu pomidorowego
- łyżeczka wędzonej papryki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka gotować przez 40 minut. Chili i migdały namoczyć w wodzie.
Zmiksować migdały, chili, czosnek, cebulę, pomidory i rodzynki. Dodać kolendrę i pieprz.
Stopić połowę słoniny. Mieszając podsmażyć na niej przygotowaną pastę. Dodać cynamon, goździki i anyż. Wlać bulion, sos pomidorowy i gotować przez kilka minut. Dołożyć czekoladę i wędzoną paprykę.
Stopić resztę słoniny i usmażyć osuszonego kurczaka. Zalać sosem i gotować na małym ogniu przez pół godziny. Przed podaniem posypać sezamem.
Zmiksować migdały, chili, czosnek, cebulę, pomidory i rodzynki. Dodać kolendrę i pieprz.
Stopić połowę słoniny. Mieszając podsmażyć na niej przygotowaną pastę. Dodać cynamon, goździki i anyż. Wlać bulion, sos pomidorowy i gotować przez kilka minut. Dołożyć czekoladę i wędzoną paprykę.
Stopić resztę słoniny i usmażyć osuszonego kurczaka. Zalać sosem i gotować na małym ogniu przez pół godziny. Przed podaniem posypać sezamem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W