Kulfi miętowo-pistacjowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 15 g świeżej mięty
- 250 g miałkiego cukru
- 60 g orzeszków pistacjowych
- 3 strączki zielonego kardamonu
- 200 ml śmietany kremówki
- puszka zagęszczonego mleka (410 g)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Miętę z cukrem utrzyj w dużym moździerzu na miazgę, żeby wydobyć aromat. Owiń orzeszki pistacjowe i strąki kardamonu czystą ściereczką do naczyń, rozbij wałkiem i usuń łupiny. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę w dużej misce. Wlej zagęszczone mleko i delikatnie przemieszaj, nie usuwając całego powietrza ze świeżo ubitej śmietany. Teraz wmieszaj orzechy i cukier z miętą. Jeśli masz maszynkę do lodów ukręć masę tak, żeby była na wpół zmrożona, ale miękka. Rozłóż lody do pojemniczków, wbij patyczki i wstaw do zamrażarki, żeby się zestaliły.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W