Kukurydziany chowder z boczkiem

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.83)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 8 plasterków boczku
- posiekanych
- 2 duże cebule
- obrane i posiekane
- 2 łodygi selera naciowego
- posiekane
- 4 szklanki mleka
- 1 szklanka gęstej śmietanki (35%)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 kolby kukurydzy (same ziarna) lub 4 szklanki mrożonej kukurydzy
- 1 pęczek natki pietruszki
- posiekany
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W garnku do zupy obsmażyć boczek na średnio dużym ogniu, aż będzie chrupki i rumiany. Odlać połowę powstałego tłuszczu, dodać cebulę i selera naciowego. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Dodać mleko, śmietankę, podgrzać. Wsypać mąkę kukurydzianą, mieszać aż zupa zgęstnieje (ok. 10 minut). Dodać kukurydzę, podgrzewać aż zupa będzie gorąca. Spróbować, doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W