Kukurydziany chowder z boczkiem

Kukurydziany chowder z boczkiem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.83)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 8 plasterków boczku
  • posiekanych
  • 2 duże cebule
  • obrane i posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego
  • posiekane
  • 4 szklanki mleka
  • 1 szklanka gęstej śmietanki (35%)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 kolby kukurydzy (same ziarna) lub 4 szklanki mrożonej kukurydzy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • posiekany
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

W garnku do zupy obsmażyć boczek na średnio dużym ogniu, aż będzie chrupki i rumiany. Odlać połowę powstałego tłuszczu, dodać cebulę i selera naciowego. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Dodać mleko, śmietankę, podgrzać. Wsypać mąkę kukurydzianą, mieszać aż zupa zgęstnieje (ok. 10 minut). Dodać kukurydzę, podgrzewać aż zupa będzie gorąca. Spróbować, doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA