Krupnik z kaszą gryczaną i ciecierzycą
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
Składniki:
- 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 30 dag ziemniaków
- 20 dag marchwi
- 15 dag selera
- 10 dag pietruszki
- 1 garść suszonych pomidorów
- 1 szklanka ugotowaniej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowej
- 1 kostka wędzonego tofu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- ok. 2 łyżeczki soli
- 2,5 litra wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki oraz pokrojone ziemniaki i suszone pomidory. Utarty na tarce o grubych oczkach seler podsmażamy przez chwilę z pieprzem ziołowym na 3 łyżkach oleju. Dodajemy do zupy i dorzucamy resztę przypraw, sól i ciecierzycę. Tofu kroimy w kostkę, mieszamy z sosem sojowym, następnie smażymy na reszcie oleju i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki i kasza są ugotowane, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego, zagotowujemy i możemy podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W