Krupnik z kaszą gryczaną i ciecierzycą

Krupnik z kaszą gryczaną i ciecierzycą
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy

Składniki:

  • 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 30 dag ziemniaków
  • 20 dag marchwi
  • 15 dag selera
  • 10 dag pietruszki
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 1 szklanka ugotowaniej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowej
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • 2,5 litra wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki oraz pokrojone ziemniaki i suszone pomidory. Utarty na tarce o grubych oczkach seler podsmażamy przez chwilę z pieprzem ziołowym na 3 łyżkach oleju. Dodajemy do zupy i dorzucamy resztę przypraw, sól i ciecierzycę. Tofu kroimy w kostkę, mieszamy z sosem sojowym, następnie smażymy na reszcie oleju i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki i kasza są ugotowane, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego, zagotowujemy i możemy podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA