Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem

Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 duży królik
  • podzielony na 6 kawałków
  • 3 łyżki mąki wymieszanej z solą i pieprzem
  • 25 g masła
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 10-20 szalotek
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • butelka czerwonego wina
  • 2 duże gałązki rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Po oprószeniu królika mąką, usmaż go na oliwie, dodaj bekon, szalotki i czosnek. Smaż dalej przez 5-6 minut aż wszystkie składniki się przyrumienią. Wlej czerwone wino i dodaj świeży rozmaryn. Przykryj naczynie pokrywką lub folią przed wstawieniem go do piekarnika. Piecz przez dwie godziny, aż mięso zrobi się miękkie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA