Królewskie zielone curry z kurczakiem

Królewskie zielone curry z kurczakiem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Na curry:
300 ml śmietanki kokosowej
8-12 młodych ziemniaków, przekrojonych na trzy
2 piersi z kurczaka
korzeń imbiru o długości 2,5 cm, obrany i starty
2 kiście świeżego zielonego pieprzu (niekoniecznie)
2 łodygi trawy cytrynowej, z odciętymi twardymi końcówkami i usuniętą zewnętrzną warstwą, drobno posiekane
2 łyżki tamaryndy
sok z 2 limonek
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka sosu rybnego
150 g zielonej fasolki, groszku cukrowego lub szparagów
20 g świeżej kolendry, grubo posiekanej
15 listków tajskiej bazylii, grubo posiekanych
2 małe zielone chili, pozbawione nasion i drobno posiekane
3 łodygi dymki, drobno posiekane
cząstki limonki

Na pastę curry:
4 łodygi trawy cytrynowej
6 ząbków czosnku
1 korzeń galangalu lub imbir, obrany i grubo posiekany
3 liście limonki kaffir, podarte
1 ½ łyżeczki soli
2 limonki
6 zielonych chili, pozbawionych nasion i drobno posiekanych
6 korzeni kolendry, umytych i grubo posiekanych
2 małe czerwone cebule, grubo posiekane
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mielonej kurkumy
400 ml śmietanki kokosowej
2 łyżki sosu rybnego


Pasta curry:
Trawę cytrynową, czosnek, galangal, listki kaffir i sól umieść w malakserze i zmiel.
Zetrzyj skórkę z jednej limonki, usuń biały miąższ i pokrój limonkę na małe kawałki. Z drugiej limonki wyciśnij sok i odstaw. Do malaksera dorzuć zieloną chili, korzenie kolendry, cebulę, skórkę z limonki i pokrojoną limonkę. Zmiel na niecałkowicie gładką pastę, dodając w razie potrzeby nieco wody. (Pasta może być użyta natychmiast, przechowywana w lodówce 2-3 dni lub zamrożona.) Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie. Dodaj pastę curry i kurkumę, smaż 15-20 minut na małym/średnim ogniu, mieszając. Pasta stanie się suchsza i bardziej aromatyczna. Wmieszaj śmietankę kokosową i gotuj 10 minut na małym ogniu, aż 1/3 objętości odparuje. Dodaj przygotowany wcześniej sok z limonki i sos rybny. (Na tym etapie pasta curry może być wykorzystana do dalszego gotowania, przechowywana w lodówce do 1 tygodnia lub zamrożona.)

Curry:
Rozgrzej 150 g pasty curry na średnim ogniu i poczekaj, aż zacznie parować.
Wmieszaj połowę śmietanki kokosowej i zagotuj. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości.
Dopraw piersi z kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową lub grill. Opiekaj kurczaka 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni i powstaną ciemne paski. Odstaw.
Do sosu dodaj imbir, świeży pieprz i połowę trawy cytrynowej. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mieszaj delikatnie, aby nie naruszyć składników. W razie potrzeby rozrzedź pastę odrobiną wody. Wmieszaj tamaryndę, połowę soku z limonki, sok z pomarańczy i sos rybny.
Pokrój kurczaka i dodaj do sosu. Wmieszaj połowę kolendry, zieloną fasolkę i bazylię. Gotuj na małym ogniu, aż sos się nieco zredukuje. Przed podaniem spróbuj i dopraw do smaku. Możesz dodać więcej soku z limonki. Udekoruj curry pozostałymi ziołami, zachowaną trawą cytrynową, posiekaną zieloną chili, dymką i cząstkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA