Krewetki z czosnkiem z zatoki spencera
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
12 krewetek królewskich, obranych i oczyszczonych
- 2 łyżki oleju z prażonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ szklanki pędów czosnku pokrojonych na 5 cm kawałki
- ¼ szklanka dymki, tylko białe i jasnozielone części, pokrojone na 5 cm kawałki
- 5 ząbków czosnku konfitowanego
- 1 łyżka wina Shaoxing
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami zimnej wody
- gałązki kolendry i pokrojona dymka, do dekoracji
-
Olej z prażonego czosnku i czosnek konfitowany
- 500 ml (2 szklanki) oleju arachidowego
- 2 główki (1 szklanka) ząbków czosnku, obranych i lekko obtłuczonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krewetki z czosnkiem to klasyka kuchni chińskiej. Gdy dorastałem w Australii, moja młodsza siostra zawsze je zamawiała. Ta wersja jest nieco wzbogacona. Zawiera krewetki z Zatoki Spencera, kiełki czosnku i organiczny czosnek konfitowany.
Aby zrobić czosnek konfitowany i olej z prażonego czosnku, rozgrzej ½ szklanki oleju arachidowego na dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj ząbki czosnku i gotuj przez 2 minuty, aż czosnek lekko się przyrumieni. Dodaj pozostały olej i zmniejsz ogień. Gotuj delikatnie przez 20-30 minut aż czosnek zmięknie. Poczekaj, aż ostygnie i przełóż do słoika.
Rozkrój krewetki wzdłuż na pół i rozłóż je płasko.
Rozgrzej olej czosnkowy w woku na dużym ogniu. Dodaj krewetki i sól. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj pędy czosnku, dymkę i czosnek konfitowany. Mieszaj przez kilka minut. Używając drewnianej łyżki, rozgnieć czosnek. Dodaj wino Shaoxing i ocet, i mieszaj przez 30 sekund. Powoli dodawaj mieszankę z mąką kukurydzianą i wymieszaj z krewetkami.
Podawaj krewetki natychmiast z kolendrą i dymką.
Uwaga
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź