Korzenno-pikantny chutnej truskawkowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
- ½ szklanki brązowego cukru
- ok. 30 ml octu jabłkowego
- 150 g czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- skórka z cytryny
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Truskawki wraz z cukrem wrzucamy do garnka, podgrzewamy i jak tylko owoce puszczą sok, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przyprawy, poza octem. Po ok. 30 min. gotowania (i mieszania) dolewamy ocet, odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Chutney powinien zgęstnieć, jeśli jednak nada jest dość płynny, należy trochę wydłużyć czas gotowania. Przelewamy gorący do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy je i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temp. 100 stopni i pasteryzujemy ok. 25 minut. Najlepszy jest po min. 2 tygodniach, aż się przegryzie. Podajemy do serów, mięs z grilla, pieczonych warzyw lub świeżego pieczywa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W