Korzenno-pikantny chutnej truskawkowy

Korzenno-pikantny chutnej truskawkowy
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ok. 30 ml octu jabłkowego
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • skórka z cytryny
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Truskawki wraz z cukrem wrzucamy do garnka, podgrzewamy i jak tylko owoce puszczą sok, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przyprawy, poza octem. Po ok. 30 min. gotowania (i mieszania) dolewamy ocet, odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Chutney powinien zgęstnieć, jeśli jednak nada jest dość płynny, należy trochę wydłużyć czas gotowania. Przelewamy gorący do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy je i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temp. 100 stopni i pasteryzujemy ok. 25 minut. Najlepszy jest po min. 2 tygodniach, aż się przegryzie. Podajemy do serów, mięs z grilla, pieczonych warzyw lub świeżego pieczywa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA