Krewetki w szampanie na liściach cykorii
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1 butelka schłodzonego wytrawnego szampana albo wina musującego
- 2 cytryny
- pokrojone w grube plastry
- 3 gałązki estragonu
- 16 obranych świeżych krewetek królewskich albo tygrysich
- 1 łyżka octu z szampana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj szampana z cytryną i estragonem. Dodaj krewetki i gotuj na małym ogniu, aż zróżowieją, przez ok. 3 minuty. Wyjmij krewetki z szampana łyżką cedzakową i pozostaw do wystygnięcia. Przekrój każdą krewetkę wzdłuż na pół i wymieszaj z octem z szampana. Zmieszaj wszystkie składniki dipu. Ułóż na półmisku 16 pojedynczych liści cykorii. Łyżeczką albo za pomocą tuby z foliowej torebki z odciętym dolnym rogiem nałóż porcyjki dipu na dolną, jaśniejszą część każdego liścia. Ułóż na liściach po dwie połówki krewetek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W