Krem karmelowy donny

Krem karmelowy donny
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Krem karmelowy
2/3 szklanki (150 ml) cukru
1/3 szklanki (75 ml) wody
1 szklanka (250 ml) mleka
1 szklanka (250 ml) kremówki
4 żółtka
½ szklanki (125 ml) drobnego cukru
1 ½ łyżeczki (7 ml) ekstraktu waniliowego

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. W rondelku z grubym dnem roztopić na małym ogniu cukier. Zwilżać odrobiną wody ścianki rondla, aby cukier się na nich nie krystalizował. Zwiększyć ogień i gotować, aż syrop stanie się złocisto-brązowy. Zdjąć z ognia i rozdzielić karmel równo pomiędzy 6 kokilek. Schłodzić. W garnku zagotować na średnim ogniu mleko i śmietanę. W misce ubić żółtka z cukrem i wanilią. Lekko ubijając, wlać 2 łyżki stołowe (30 ml) gorącego mleka. Powoli wlać resztę płynu, nie przerywając ostrożnego mieszania. Przecedzić przez sitko. Umieścić kokilki na wyłożonej papierowym ręcznikiem głębokiej blasze. Napełnić je mieszanką, wstawić na środkowy poziom piekarnika, wlać na blachę gorącą wodę do 2/3 wysokości foremek. Przykryć folią aluminiową. Piec 35 min. Wyjąć z piekarnika i z wodnej kąpieli. Studzić 5 min., a następnie dobrze schłodzić w lodówce.
Przed podaniem zanurzyć spód kokilki w bardzo gorącej wodzie na 15 – 20 sek. Ostrym nożem okroić boki i wyłożyć na talerz, obracając wierzchem w dół – karmel utworzy sos wokół kremu. Podawać natychmiast.

© Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA