Kotlety schabowe z nadzieniem jabłkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.38)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 surowe białe kiełbaski
- pokrojone na plasterki
- 2 cebule
- pokrojone na plasterki
- 2 jabłka
- przekrojone
- pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 1¼ szklanki soku jabłkowego (kwaskowego
- nieklarownego)
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- opieczone (np. w tosterze) i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 2 łyżki oliwy
- 4 kotlety ze schabu środkowego o grubości 3 cm
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obsmaż kiełbasę na patelni, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i przykryj patelnię pokrywką. Smaż przez 5 min, aż cebula zmięknie. Dodaj jabłka i nasiona kopru, zalej ¼ szklanki soku jabłkowego i duś na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Zdejmij z ognia, dodaj chleb i mieszaj, aż wchłonie płyn.
Ponacinaj głęboko kotlety, robiąc w nich „kieszonki” i wypełnij nadzieniem. Nadmiar zachowaj do nadziania jabłek (patrz przepis Jabłka z nadzieniem wieprzowym). Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej oliwę. Oprósz kotlety solą i pieprzem i smaż po 3 minuty z każdej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 5 min. Zdejmij kotlety z patelni i odłóż na talerz. Ponownie rozgrzej patelnię, wlej pozostałą szklankę soku jabłkowego i podgrzej, zdejmując z dna mięsne resztki. Gotuj sok aż zgęstnieje, wymieszaj z musztardą i podawaj z nadziewanymi kotletami.
Ponacinaj głęboko kotlety, robiąc w nich „kieszonki” i wypełnij nadzieniem. Nadmiar zachowaj do nadziania jabłek (patrz przepis Jabłka z nadzieniem wieprzowym). Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej oliwę. Oprósz kotlety solą i pieprzem i smaż po 3 minuty z każdej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 5 min. Zdejmij kotlety z patelni i odłóż na talerz. Ponownie rozgrzej patelnię, wlej pozostałą szklankę soku jabłkowego i podgrzej, zdejmując z dna mięsne resztki. Gotuj sok aż zgęstnieje, wymieszaj z musztardą i podawaj z nadziewanymi kotletami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W