Kotlety schabowe z nadzieniem jabłkowym

Kotlety schabowe z nadzieniem jabłkowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 surowe białe kiełbaski
  • pokrojone na plasterki
  • 2 cebule
  • pokrojone na plasterki
  • 2 jabłka
  • przekrojone
  • pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 1¼ szklanki soku jabłkowego (kwaskowego
  • nieklarownego)
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • opieczone (np. w tosterze) i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 kotlety ze schabu środkowego o grubości 3 cm
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obsmaż kiełbasę na patelni, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i przykryj patelnię pokrywką. Smaż przez 5 min, aż cebula zmięknie. Dodaj jabłka i nasiona kopru, zalej ¼ szklanki soku jabłkowego i duś na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Zdejmij z ognia, dodaj chleb i mieszaj, aż wchłonie płyn.
Ponacinaj głęboko kotlety, robiąc w nich „kieszonki” i wypełnij nadzieniem. Nadmiar zachowaj do nadziania jabłek (patrz przepis Jabłka z nadzieniem wieprzowym). Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej oliwę. Oprósz kotlety solą i pieprzem i smaż po 3 minuty z każdej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 5 min. Zdejmij kotlety z patelni i odłóż na talerz. Ponownie rozgrzej patelnię, wlej pozostałą szklankę soku jabłkowego i podgrzej, zdejmując z dna mięsne resztki. Gotuj sok aż zgęstnieje, wymieszaj z musztardą i podawaj z nadziewanymi kotletami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA