Kokosowy kurczak
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 kawałek kory cynamonu
- 6 strączków zielonego kardamonu
- w całości
- 6 goździków
- 1 cebula
- pokrojona w cienkie plastry
- 12 liści curry
- 3-4 zielone papryczki chilli
- w całości
- 4 cm kawałek korzenia imbiru
- pokrojony w cienkie paski
- 6 ząbków czosnku
- drobno posiekanych
- 750 g nóżek (pałeczek) kurczaka
- bez skóry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżeczki garam masala
- 180 g świeżo startego miąższu kokosa
- 1-1½ łyżeczki soku z cytryny
- mała garść posiekanej świeżej kolendry (liście i łodygi)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać w rondlu olej. Dodać cynamon, kardamon i goździki i smażyć 20-30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, do zrumienienia. Dodać liście curry, papryczki, imbir i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć 2-3 minuty, aż czosnek zmięknie. Dodać mięso i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać garam masalę i tyle gorącej wody, aby zakryła mięso do połowy. Doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć rondel pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 10-12 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i stale mieszając, odparować nadmiar płynu. Dodać miąższ kokosa i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć i gotować jeszcze 4-5 minut, aż mięso będzie dobre. Przed podaniem posypać kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W