Knedle z truskawkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 odc. 10
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 120 g mąki pszennej
- 40 g kaszy manny
- 1 jajo
- 3 łyżki stopionego masła
- sól
- mrożone truskawki
- kilka listków świeżej mięty
- cukier do podsypania owoców oraz do posypania knedli
- bułka tarta
- masło do bułki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajo, stopione masło, sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 6-7 mm i wycinamy dość spore krążki, na każdym kładziemy truskawki i łyżeczkę cukru. Zlepiamy zgrabne knedelki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy okraszone bułeczką, uprażoną na maśle, dodatkowo można obsypać je cukrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W