Knedelki z bułki

Knedelki z bułki
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bułkę kroimy w kostkę, piętki odkładamy. Mleko podgrzewamy i wlewamy do bułki. Odstawiamy na 30 minut, aż bułka wchłonie płyn. Na suchej patelni prażymy boczek, ściągamy go z patelni . Cebulkę kroimy drobno i szklimy na patelni po boczku z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy poszatkowany ząbek czosnku. Boczek, cebulę z czosnkiem dodajemy do bułki. Doprawiamy całość solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodajemy jajo i wyrabiamy ciasto. Zagotowujemy wodę w garnku dodając do niej 1 łyżeczkę soli. Mokrymi dłońmi formujemy małe knedelki i gotujemy ok. 15 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Na początek można wrzucić jednego knedelka i sprawdzić, czy się nie rozpada, jeśli to nastąpi należy dodać do ciasta trochę mąki lub bułki tartej. Podajemy gorące najlepiej z sosem grzybowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA