Knedelki z bułki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Składniki:
- 5 czerstwych bułek
- 200 ml mleka
- 50 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 1 jaja
- ½ pęczka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ew. bułka tarta lub mąka, jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bułkę kroimy w kostkę, piętki odkładamy. Mleko podgrzewamy i wlewamy do bułki. Odstawiamy na 30 minut, aż bułka wchłonie płyn. Na suchej patelni prażymy boczek, ściągamy go z patelni . Cebulkę kroimy drobno i szklimy na patelni po boczku z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy poszatkowany ząbek czosnku. Boczek, cebulę z czosnkiem dodajemy do bułki. Doprawiamy całość solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodajemy jajo i wyrabiamy ciasto. Zagotowujemy wodę w garnku dodając do niej 1 łyżeczkę soli. Mokrymi dłońmi formujemy małe knedelki i gotujemy ok. 15 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Na początek można wrzucić jednego knedelka i sprawdzić, czy się nie rozpada, jeśli to nastąpi należy dodać do ciasta trochę mąki lub bułki tartej. Podajemy gorące najlepiej z sosem grzybowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W