Kluski chrzanowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Składniki:
- 75 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g tartej bułki
- 75 g masła
- sól i pieprz
- 2 łyżki stołowe drobno startego chrzanu
- skórka startą z 2 gorzkich pomarańczy
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki
- szczypta posiekanego rozmarynu
- 1 białko
- mąka do oprószenia stolnicy
- roztopione masło do posmarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzuć do malaksera mąkę, proszek do pieczenia, tartą bułkę i masło. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno starty chrzan i miksuj, aż powstanie masa przypominająca zacierki. Przełóż do miski. Dodaj skórkę startą z gorzkich pomarańczy, posiekaną natkę i szczyptę posiekanego rozmarynu. Wlej białko i dokładnie wymieszaj. Wyłóż ciasto na stolnicę i oprósz mąką, żeby się nie kleiło. Uformuj wałek, podziel na 8 równych części i utocz kulki. Ułóż je na pergaminie posmarowanym masłem. Gotuj na parze. Będą gotowe po 20 minutach. Przed podaniem można je posmarować roztopionym masłem. Pasują do duszonej wołowiny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W