Klops z indyka

Klops z indyka
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.87)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • obrane pokrojone na plasterki
  • 4 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • 225 g pieczarek
  • czystych i drobno posiekanych
  • 1 kg mielonego mięsa indyczego
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka suchego białego miąższu bułki
  • drobno pokruszonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • 1 łyżka suszonego oregano albo tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu, wlej na nią oliwę i włóż plasterki cebuli. Podsmażaj mieszając, aż będzie złocista. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki się lekko zrumienią. W dużej misce wymieszaj mięso z mlekiem, bułką, jajkami, koncentratem pomidorowym, sosem Worcestershire, oregano/tymiankiem i cebulą z pieczarkami i czosnkiem. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Przełóż mieszaninę do 2 foremek keksówek i piecz ok. 1 godz. Termometr wbity w środek klopsa powinien wskazywać 75ºC.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA