Klops z indyka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.87)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- obrane pokrojone na plasterki
- 4 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- 225 g pieczarek
- czystych i drobno posiekanych
- 1 kg mielonego mięsa indyczego
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka suchego białego miąższu bułki
- drobno pokruszonego
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka kropel sosu Worcestershire
- 1 łyżka suszonego oregano albo tymianku
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu, wlej na nią oliwę i włóż plasterki cebuli. Podsmażaj mieszając, aż będzie złocista. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki się lekko zrumienią. W dużej misce wymieszaj mięso z mlekiem, bułką, jajkami, koncentratem pomidorowym, sosem Worcestershire, oregano/tymiankiem i cebulą z pieczarkami i czosnkiem. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Przełóż mieszaninę do 2 foremek keksówek i piecz ok. 1 godz. Termometr wbity w środek klopsa powinien wskazywać 75ºC.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W