Klasyczny stek z frytkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Na steki:
4 grube steki z rostbefu, po 200 g każdy (tłuszcz odciąć i zachować)
olej do smażenia
masło do smażenia
Na sos:
3 łyżki oliwy
100 g szalotek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 mała czerwona chili, posiekana, pozbawiona nasion
250 g koncentratu pomidorowego
135 g miękkiego brązowego cukru
60 g pasty tamaryndowej
3 łyżki octu z sherry
150 ml sosu worcestershire
250 g krojonych pomidorów z puszki
1 listek laurowy
Na frytki:
600 g ziemniaków typu king edwards lub maris piper
olej do smażenia
Przygotowanie:
Steki: dopraw z obu stron solą i pieprzem. Skrop oliwą i umieść na rozgrzanej patelni wraz z masłem i odciętym wcześniej tłuszczem z mięsa – doda stekom smaku. Smaż steki z obu stron, podlewając tłuszczem z patelni. Kiedy usmażą się zgodnie z twoim gustem, zdejmij je z patelni, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw, by odpoczęły. W razie potrzeby na koniec możesz je odgrzać w piekarniku nagrzanym do średniej temperatury – wystarczy 5 minut.
Sos: na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj szalotki i czosnek i podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj chili i koncentrat pomidorowy. Pozostaw na 5 minut.
Dodaj brązowy cukier i tamaryndę. Dobrze wymieszaj i dolej ocet. Kiedy odparuje, dodaj sos worcestershire. Wmieszaj pomidory z puszki z listkiem laurowym. Gotuj 30 minut do 1 godziny. Dopraw do smaku i odstaw do ostudzenia.
Frytki: pokrój ziemniaki ze skórkami, by otrzymać kształt frytek. Umyj je i osusz. We frytownicy rozgrzej olej do 140 stopni C. Smaż frytki aż zmiękną, ale się nie zrumienią. Dokładnie odcedź i odłóż na papier kuchenny do ostudzenia.
Zwiększ temperaturę we frytownicy do 190 stopni C i zanurz frytki. Smaż, aż się zrumienią. Wyjmij i ułóż na papierze kuchennym.
Przełóż frytki na talerze. Stekami wytrzyj naczynie, na którym odpoczywały, żeby soki się nie zmarnowały. Przełóż na talerze z frytkami i podaj z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W