Kiszka po bearneńsku według przepisu Oliviera
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 74)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
świński łeb z ozorem, podgardlem, ale też płuca, serce i wymiona
- świńska krew
- 2 pory
- 2 cebule
- suszony pieprz Cayenne
-
jelita wieprzowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Włożyć wszystkie kawałki mięsa do dużego garnka z soloną wodą. Gotować przez 4 godz. pod przykryciem. Usuwać regularnie pianę. Pod koniec gotowania, poszatkować pory i cebule, włożyć do garnka, dolać 1 chochlę wywaru i gotować, dopóki nie będą miękkie. Odcedzić kawałki wieprzowiny i posiekać nożem (lub lepiej tasakiem). Włożyć wszystkie do dużej miski, dodać pory i wywar z nich, następnie tyle krwi, żeby stało się czerwone, lecz nie płynne. Dodać sól i pieprz oraz dużo pieprzu Cayenne. Napełnić jelita tą masą. Zawiązać supły na końcu jelit. Gotować przez 1 godz. w wywarze z gotowania, który nie powinien wrzeć (85 do 90°).
2. Po ugotowaniu pozostawić Kiszkę do wyschnięcia na 3-4 dni, zawieszając ją w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Spożywać na zimno w plastrach lub na ciepło w całości. Podgrzać na kratce nad żarem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź