Kieszeń cielęcą wg Denise
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 73)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
-
1 mostek cielęcy wyfiletowany i rozkrojony nas pół (2 kg) - mięso niech przygotuje Twój rzeźnik
-
Farsz:
- 5 pęczków boćwiny
- 1 ząbek czosnku
- 50 gr tartego parmezanu
- ¾ szklanki ryżu
- 2 surowe jajka i 2 jajka ugotowane
- 4 listki pietruszki
- 6 marchwi
- 6 porów
- 6 ziemniaków
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 cebula
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotuj farsz: sparz boćwinę przez 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź ją, schłodź zimną wodą i mocno wyciśnij. Posiekaj.
2. Wzuć ryż na wrząca wodę i gotuj 10 minut.
3. Obierz czosnek, umyj pietruszkę i zmiksuj na gęsty sos.
4. Weź miskę, wymieszaj w niej boćwinę, sos pietruszkowy, parmezan, ryż, jaja surowe. Posól, popieprz. Zamieszaj.
5. Wciśnij 1/3 farszu w kieszeń cielęcą. Wsuń jajo na twardo. Dodaj 1/3 farszu i znów wsuń jajo. Dodaj resztę farszu. Zaszyj kieszeń. Włóż kieszeń do garnka z osoloną wodą i gotuj na małym ogniu przez 50 minut.
6. W tym, czasie przygotuj warzywa. Obierz marchew, ziemniaki, przekrój pory. Umyj warzywa. Obierz cebulę. Wrzuć warzywa do garnka z kieszenią cielęcą. Gotuj 30 minut.
7. Nagrzej piec na 180°C.
8. Odsącz kieszeń wołową, wysusz, posmaruj oliwą z oliwek i wstaw do pieca, żeby ją wysuszyć i lekko podpiec. 20 minut w piekarniku.
9. Podawać z warzywami.
Rady Julie:
Denise studzi mięso, żeby łatwiej je pokroić w plastry. Podaje na zimno lub podgrzewa plastry. Plastry można podlać bulionem i wstawić na 10 minut do piekarnika.
Denise gotuje drobną boćwinę, bardziej smakowitą.
Ścinki kieszeni cielęcej można dodać do bulionu; będzie bardziej aromatyczny.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź