Keks z semoliny

Keks z semoliny
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 165 g semoliny
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml wody
  • dwie garście mrożonego zielonego groszku
  • rozmrożone
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • obrana i starta na tarce
  • garść zielonej fasolki
  • świeżej lub rozmrożonej
  • pokrojona na kawałki
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • obrane i posiekane
  • ¾-1 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju roślinnego do natłuszczenia formy
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • ½ łyżeczki nasion kminu
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu do posypania
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C i natłuścić olejem formę do keksu. W dużej misce wymieszać semolinę, jogurt, wodę, warzywa, imbir, chilli i kurkumę. Posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, dodać gorczycę, kmin i sezam. Prażyć, często mieszając, przez 20 sekund, aż gorczyca zacznie strzelać, a kmin i sezam pachnieć. Wlać olej z nasionami do ciasta, wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać odrobinę wody. Dodać sodę, wymieszać i natychmiast wlać ciasto do formy. Posypać sezamem i piec 35-40 minut. Wierzch ma być złocisty, a wyjęty z ciasta patyczek – suchy. Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie pokroić i podawać z zielonym chutneyem (patrz oddzielny przepis).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA