Keks z semoliny
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 165 g semoliny
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml wody
- dwie garście mrożonego zielonego groszku
- rozmrożone
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 mała marchewka
- obrana i starta na tarce
- garść zielonej fasolki
- świeżej lub rozmrożonej
- pokrojona na kawałki
- 2,5 cm korzenia imbiru
- obrane i posiekane
- ¾-1 łyżeczki sproszkowanego chilli
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju roślinnego do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- ½ łyżeczki nasion kminu
- 1 łyżeczka ziaren sezamu do posypania
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C i natłuścić olejem formę do keksu. W dużej misce wymieszać semolinę, jogurt, wodę, warzywa, imbir, chilli i kurkumę. Posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, dodać gorczycę, kmin i sezam. Prażyć, często mieszając, przez 20 sekund, aż gorczyca zacznie strzelać, a kmin i sezam pachnieć. Wlać olej z nasionami do ciasta, wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać odrobinę wody. Dodać sodę, wymieszać i natychmiast wlać ciasto do formy. Posypać sezamem i piec 35-40 minut. Wierzch ma być złocisty, a wyjęty z ciasta patyczek – suchy. Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie pokroić i podawać z zielonym chutneyem (patrz oddzielny przepis).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W