Kataloński sos pomidorowo-cebulowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jose Andres prosto z Hiszpanii
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Przygotowanie:
Składniki na 0,7 l
10 dojrzałych mięsistych pomidorów
0,36 l hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia
4 małe hiszpańskie cebule, obrane i drobno posiekane (ok. 4 filiżanek)
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżeczka pimentonu (hiszpańskiej wędzonej mielonej słodkiej papryki)
3 liście laurowe
Przygotowanie
Przekrawamy pomidory na połowy i przecieramy na tarce nad miską tak, żeby cały miąższ przeszedł przez oczka. Skórki wyrzucamy. W średniej wielkości rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Wsypujemy cebulę, cukier i sól. Dusimy, mieszając co jakiś czas, aż cebula będzie miękka i złocistobrązowa, czyli ok. 25 minut. Ma się skarmelizować; jeżeli zbytnio ściemnieje, dodajemy pół łyżeczki wody, żeby się nie przypaliła. Dodajemy pomidorową pulpę, pimentón, liście laurowe i gotujemy jeszcze 20 minut na średnim ogniu. Sofrito jest gotowe, kiedy pomidory się rozgotują, ich barwa nabierze głębi, a z sosu wytrąci się oliwa.
José radzi: Sos ten jest wykorzystywany w wielu przepisach kuchni hiszpańskiej. Można go przechowywać w lodówce, pod przykryciem, do 5 dni.
© Jose Andres
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia hiszpańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W